Arals

 

Classificació    Plantes

   Monocotiledònies

Dicotiledònies:

Apètales

Dialipètales

 

 
               
      
 
 

  Monocotiledònies 

 

      Najadals

      Ciperals

      Arecals Palmars

      Arals

      Commelinals

     Lilials

 

       Liliàcies

       Amarillidàcies

       Iridàcies

     Zingiberals

     Orquidials
 

 

 

Ordre Arals
  Plantes herbàcies generalment tropicals.
  Família aràcies    
    gèn Arum
    gèn Arisarum (rapa de frare)
    gèn Philodendron
    gèn Monstera (Costella d'Adam)
    gèn Photos etc.

Família Lemnàcies
    gèn Lemna, llenties d'aigua (moltes plantes d'altres gèneres tenen un aspecte semblant i són conegudes també pel nom popular de llenties d'aigua)
 

 

 


 

 

Arum italicum   Rapa o cugot
És una planta tòxica. Les seves fulles són vessicants i es poden emprar per millorar els dolors reumàtics, cremades i sedes. Els tubercles cuits i aplicats en cataplasma serveixen per al tractament de les hemorroides.

     

 


 

Arum pictum   Rapa blava o cugot
Endèmica de Mallorca, Menorca, Còrsega, Sardenya i illes toscanes.  La floració es produeix durant els mesos de setembre i novembre. Les seves fulles són d'un color verd-blavós. Pictum fa referència a l'espata, d'un color morat fosc.

 


 

 

Arum muscivoru (Rapa pudenta, rapa mosquera)
Endèmica de Mallorca, Menorca, Còrsega i Sardenya.  Les flors del gènere Arum tenen un curiós sistema de pol·linització: els insectes són atrets a l'interior de les flors pel color o l'olor, i una vegada han entrat, unes fibres que només es dobleguen cap a l'interior no els deixen sortir. Queden atrapats a l'interior de la flor unes hores, durant les quals volen i es mouen, de manera que escampen el pol.len pel seu cos. Les fibres, passat un temps es pansiran, i els insectes sortiran i  podran dur el pol·len a una altra flor. 
 

 

Arisarum vulgare. Fraret o rapa de frare
Floració: novembre-març   Són molts els noms vulgars que rep aquesta planta; a més dels ja esmentats, se li diu frare bec, llums, apagallums.   És una planta molt abundant i la podem trobar pertot arreu als llocs ombrívols i frescos. La floració es produeix els mesos de novembre a març.

 

 

Altres espècies:

Família Aràcies

Monstera deliciosa ª1 Costella d'Adam      Aràcies   s una liana d'origen tropical, molt cultivada com a planta decorativa. A la tija es formen nombroses arrels  adventícies

Colocasia antiquorumª1 Colocasia   A mallorca en podem trobar dins grans cossiols a les entrades de moltes cases de pobles. s una planta  originària de l'Asia tropical i la trobam a tots els pa‹sos calents del món.

Anthurium Scherzerianumª1 Anturio   La  flor de brillants colors que té l'anturium no és en realitat tal , sinó una fulla modificada (espata) que envolta un eix a damunt el qual creixen les vertaderes flors.

Espatiphyllum   Plantes d'interior parescudes als lliris d'aigua (cala)

Zantedeschia Aethiopicaª1 Lliri d'aigua   Planta de jardí amb flors grans en forma de trompeta. Les tiges poden arribar a més d'un metre d'alçària.   Floreix a finals d'hivern

Família Lemnàcies

  gèn. Lemna, llenties d'aigua (moltes plantes d'altres gèneres tenen un aspecte semblant i se'ls coneix també pel nom popular de llenties d'aigua)   Lemmna minor   Lemnàcies